Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Shakespeare Színház

2010.04.14


"A lényeg a történet, amit elő akarunk adni: az emberről kell szólnia - az életünkről, elsősorban arról, amit gondolunk és amit érzünk. Az azonban már mindegy, hogy ezeket a történeteket a színpadon adjuk elő, zenét és éneket használunk-e hozzá, vagy pedig a barlang falára rajzoljuk - mindig egyformák maradnak."

George Lucas

 

Kép


Tatai Shakespeare Színház &

Színiakadémia


A Shakespeare Színház 2007 szeptembere óta működik. A Shakespeare Színház korábban 2007-2008 között művészeti szakkörként működött, egy csoporttal, 17 gyerekkel.

A társulat 2008-ban már támogatást nyert a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány pályázatán ebből a támogatási összegből készült el a Macskák gyermekszínházi változata. Premier: 2008. december 6. A színjátszás alapjait a gyerekek elsajátították a Macskák próbáin, ahol az alapvető színészmesterség technikáját, beszédtechnikai-beszédművészeti képzést, karakterábrázolást, színpadi mozgást, táncot tanultak.

Következő darabunk a Kocsi-kocsi története – parasztkomédia volt, 2008 nyarán, amelyet önerőből, illetve magán adományokból hoztunk létre. A premier előadásban ismert színészek vendégszerepeltek: Helyey László, Reviczky Gábor, Szarvas József, Mandel Helga, Seress Zoltán. Kollégáink szívességből vállalták a gyerekekkel való alkotó munkát. Így a gyerekek betekinthettek a profi színészekkel való színházi munkába.

 


Kép A társulat a 2009-2010-es évadtól Tata Városban, Színházként és Színiakadémiaként működik Tata Város Önkormányzata támogatásával Tatai Shakespeare Színház néven. A Tatai Shakespeare Színház a 2009-2010-es évadtól komplex drámapedagógiai képzést nyújt a gyerekeknek: színészmesterség, beszédművészet-beszédtechnika, ének-hangképzés, tánc-színpadi mozgás, színház és drámatörténet. Valamennyi részterületet külön órán tanulják korosztályi csoportbontásban. A két csoport szorosan együttműködik az alkotó munka során, közös előadásokat hoznak létre.

A színház a 2009-2010-es évadtól két gyermekcsoporttal működik:

I. 6-14 évesig – általános iskolai korosztály

II. 15-29 évesig – középiskolai, egyetemi korosztály

A színészmesterségben az elsajátított alapok után, a Sztanyiszlavszkij-módszer, ill. a method acting (ún. átélős iskola) elsajátítása fontos, a lélektani elemzés, a játszott karakterek, jellemek érzelmi - pszichológiai folyamatainak gyakorlatba való átültetése. Itt már a szerep átélése során létrejött komplex játék a fontos. Folyamatos fejlesztés folyik minden részterületen a próbák során. Beszédtechnikában Montágh Imre módszerét tanítjuk.

A Tatai Shakespeare Színház a jövőben Tata város társulataként működik tovább, minden évben felvételit tartunk új tagok számára, így állandó az utánpótlás a társulat munkája folyamatos lesz.

Rendkívül fontosnak tartjuk tanítványaink humán, erkölcsi nevelését valamint a színházművészethez méltó alázat, méltóság és tisztelet tanítását, a tudás és tehetség megbecsülését és fejlesztését, az emberi és művészeti értékek fontosságát, amelyek egyre inkább háttérbe szorulnak manapság.

Együttműködünk a helyi általános és középiskolákkal, programunkat úgy alakítottunk ki, hogy az iskolarendszeren belüli oktatással kompatibilis legyen. Drámapedagógiai képzésünkkel alátámasztva az iskolarendszeren belüli irodalom és történelemoktatást, többlet lehetőséget adva tanítványainknak, segítve az iskolák oktatási programját. A tatai oktatási intézmények tanulói számára kedvezményes diákjegyet, pedagógusai számára tiszteletjegyet biztosítunk előadásainkon.

Együttműködünk, együtt alkotunk Tata Város művészeivel és művészeti területen tanuló diákjaival, a Concerto Zeneiskolával, a Nova Luna társulattal és a Relics zenekarral.

Együttműködünk a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társasággal, akik oktatási programjukban 2010-től a Tatai Shakespeare Színház növendékei számára színház és drámatörténeti előadássorozatot hoznak létre, így diákjaink elméleti képzésben is részesülnek.

Együttműködünk a Tatai Helytörténeti Egyesülettel, fontosnak tartjuk, hogy diákjaink ismerjék Tata helytörténetét és színház történetét. Fontosnak tartjuk, hogy diákjaink már most aktív részesei legyenek közvetlen környezetük társadalmi életének.

Pannoniay Boglárka Erzsébet
alapító és művészeti vezető honlapja