Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Balsorsú műemlékek bálja 2010

2010.04.13

 

Bál a balsorsú műemlékek javára 2010-ben

Megkésett beszámoló

 

Az idei évben is megrendezésre került a műemlékes szakma bálja, melyet az érintettek csak „balsorsú bálnak” becéznek röviden. Lényege, hogy míg a szakma és a bál vendégei jól érzik magukat, ropják a táncot a füstölgő parketten, esznek, és isznak (s egyikben sem fékezik magukat túlságosan), addig egy pusztulásra ítélt műemlék esélyt kap a megújulásra.

Tavaly a székelyföldi Zoltán-béli hajdan volt Czirjék-kúria még álló barokk kapuzatának megújítását tette lehetővé a „balsorsú bál”, ugyanakkor az este során és azt követően érkező felajánlásoknak köszönhetően feltárható lett a gidófalvi templom középkori díszítőfestéseinek egy része is.

És hogy miként képes egy ilyen „egyszerű” társadalmi esemény megmenteni egy „egész” műemléket? Úgy, hogy a bál teljes bevételét – a belépő díjak árát, a tombolából befolyt pénzösszegeket, adományokat, esetleges felajánlásokat, stb. – a felújításra váró épített örökség kapja.

A megmentendő építményt bárki benevezheti, természetesen a tulajdonosa tudtával és beleegyezésével. A jelentkezők közül aztán egy szakmai bizottság választja ki azt az 5 vagy 6 db „szerencsés alanyt”, amelyek közül a báli közönség maga választja meg szavazással a győztest. A belépőjegy letéphető darabja a „szavazójegy”, melyet a szavazó a neki leginkább tetsző műemlék urnájába beledob, majd azt az este meghatározott időpontjában – ez általában éjfél – felbontják, megszámolják, és a legtöbb voksot szerző építmény kaphatja kézhez a vágyva áhított teljes báli bevételt.

Persze, a voksok megszerzése nem eseménymentes. A műemlékek – helyesebben a képviselőik- nem bíznak semmit a véletlenre. A kampány kemény, a korteskedés egy pillanatra sem lankad, bár egy tekintetben ez a korteshadjárat nem hasonlít az országgyűlési választásokra: negatív kampány ugyanis kizárva!
Hogy is néz ki ez? Jelmezbe öltözött „aktivisták” járják a termeket, kortes-beszédet tartanak, szórólapokat osztogatnak. Maketteket állítanak, plakátokat ragasztanak. A tét nagy, hisz a nyertes nem csupán a báli bevételekre számíthat. A bálon sok esetben számos felajánlást tesznek az adakozó kedvű, nem ritkán igen bőkezű - bálozó vendégek, már persze akik tehetik, hogy kiválasztott kedvenceiket támogassák.


Így aztán a bevételre áhítozó műemlék sok esetben semmitől sem riad vissza, eteti-itatja a báli vendégsereget: így győzött például nagy fölénnyel pár éve egy villányi műemlékpince (Nagyon finom bort hoztak!!!!!)


És így nyerte meg az idén az abaújvári műemléktemplom megújulásra váró freskója a báli teljes bevételt. Várurak, és várkisasszonyok, gólyalábas csepűrágók, és bakók hada üldözte a báli népet, nagyon finom süteményeket, bort és pálinkát kínáltak! Hiába, aki kampányol, az győz! Aki meg csak a véletlenre bízza …


A Szakmai Egyesület Műemlékeinkért 2009 óta tesz felajánlást a bálon. Tavaly és az idén is a győztes számára ajánlottunk fel támogatást. Így 2010-ben adományunk az abaújvári műemléktemplom freskójának megújulásához járul hozzá.


2010. báli versengői:


Sopron közeléből származó Madonna szobor, ellopták, összetörött, és sikerült minden darabját összegyűjteni, restaurálásra vár


Kőszeg, Domonkos nővérek kápolnája, restaurálási munkák


Zala megyei népi ház, helyreállítás
ra vár

Miskolc, cipőbolt neoreneszánsz üzletportálja, restaurálásra vár (Igen szép!)


Abaújvár, ref, templom (v. katolikus) belső freskójának restaurálása
a nyertes

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.