Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Barokk palota a budai várban

2010.02.03

Arkangyalok palotája

 

A Budavári de la Motte-Beer palota

 

Az épület bemutatása

A telek története a középkorba nyúlik vissza, eredetileg két különálló ingatlan volt a helyén. 1723-ban Schulz János asztalosmester megvásárolta mindkét telket, és így egyesítette a két ingatlant. Tőle vette meg a házat 1760-ban a De la Motte család, az egyetlen főúri tulajdonos. Folyamatosan bővítették és átalakították az épületet. Építtető tevékenységük emlékét őrzik a fiókos dongaboltozatos földszinti térsorok, és az emeleten a folyosóra néző és nyíló helyiségek.

  

Kép


1773-ban egy katona-gyógyszerész vásárolta meg a palotát, aki már 1761-től patikát üzemeltetett a földszinten. A morvaországi származású Beer József Buda egyik leggazdagabb polgárának számított, több patika, egy óbudai hamuzsír-üzem és bérlakóházak sorának tulajdonosa, s haszonélvezője volt. Az 1784-1805 között lezajlott, a helytartótanács által elrendelt összeírások tanúsítják, hogy az épület különleges értékének számító, azt kiemelkedővé tevő, Dísz térre néző szobasor a patikuscsalád tulajdonlása alatt épült ki. A kis kabinetszoba ikonográfiai elemzése pedig egyértelműsíti a gyógyítással foglalkozó család megrendelői mivoltát.
Ennek az emeleti egymásba nyíló, egy tengelyre fűzött térsornak (emfilade) falait színvonalas, gyönyörű figurális díszítőfestések díszítik. A barokk-rokokó és koraklasszicista stílusú, 1760-1790-ből származó falképek az 1960-as feltáráskor kerültek elő. A barokk térsor közel 250 m2-es feltárt falfelülete mennyiségében, és tematikájában is példa nélkül áll a budavári polgári építészetben, de a budai arisztokrácia palotáiban sem ismerünk ez idáig hasonlót. A képek egy része szakrális témájú, bibliai történeteket dolgoz fel az arkangyalok, és Jézus Krisztus szenvedéstörténetének ábrázolásával. A jelenetek egyszínű, un. monocrom jellegűek, színes virágfüzér-motívumokkal keretezve, al secco technikával felhordva. (Száraz vakolatra festettek)

 

 

Kép

 

Az egységes, bontatlan lakótérsor a palotát különösen alkalmassá teszi egy jövőbeli barokk életmód-történeti múzeum létrehozására. Ezért, miután a díszítőfestéseket 1963-ban restaurálták, az eredetileg lakások céljára szolgáló helyiségek irodákká alakításával egy valamikori, nagyközönség számára történő bemutatás céljára tartalékolták.
Az épület 1992 óta a Műemlékek Állami Gondnoksága (ma Műemlékek Nemzeti Gondnoksága) székháza. 1998 óta van az intézmény saját vagyonkezelésében A Gondnokság célja, hogy az irodák valamikori kiváltásával egy életmód-történeti korszakot is bemutató kiállításoknak, rendezvényi és reprezentációs céloknak otthont adó helyszínt alakítson ki. A palota 1996 óta minden évben megnyitja kapuit a Kulturális Örökség Napok látogatói előtt.

 

 

Elérhetőség:

Cím: 1014 Budapest, I., (Várnegyed), Dísz tér 15.
Telefon: 0612026288
Villanyposta: arkangyalokpalotaja@gmail.com
www.delamottebeerpalota.eoldal.hu
Az épület a vagyonkezelő honlapján


Megközelíthetőség:


Budapest -  Moszkva térről a 16; 16A; illetve a 116-os busszal (www.bkv.hu)
Budapest, Deák térről a 16-os busszal (www.bkv.hu)
A Dísz téri megállónál kell leszállni.

 

Támogatás:

2009. szeptember 20: Egyesületünk bekapcsolódott a Kulturális Örökségnapok megrendezésébe, azáltal, hogy megszervezte a budavári De la Motte-Beer palota vasárnapi nyitva tartását, és a vendégek méltó fogadását, segítséget nyújtva ezáltal a vagyonkezelőnek.

 

A mappában található képek előnézete A budavári De la Motte - Beer palota

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.